Deficitul bugetar în termeni cash se va situa la 8,58% din PIB, respectiv 152 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect cu ample modificări fiscale vizând schimbări la e-Factură (eliminarea unor obligații și clarificări, e-TVA (amânarea până la 1 iulie a obligațiilor privind nota de conformare), modificări la impozitul pe profit din tranzacții cu persoane afiliate, la impozitul datorat din schimburi de terenuri agricole în scop de comasare, inclusiv de către microîntreprinderi, clarificări la impozitul suplimentar și impozitul pe venit, precum și un regim mult mai restrictiv la accize, unde firmele considerate cu risc fiscal (din domenii tutun, energie, carburanți) vor fi nevoite să constituie garanții de 120% din valoarea produselor pe care intenționează să le primească sau să le elibereze pentru consum.
ANAF a pregătit introducerea unui formular care va trebui depus lunar de către operatorii de platforme digitale de transport alternativ, Uber, Bolt și BlackCab. Formularul va conține date despre firmele care operează pe aceste platforme, despre autoturisme, sumele încasate pentru curse, kilometri parcurși, precum și despre șoferi, cum ar fi nume și CNP. Scopul noii declarații lunare pe care ANAF o introduce pentru Uber, Bolt și BlackCab este să combată munca la gri, situațiile în care firmele declară că unii șoferi lucrează un număr redus de ore, dar din datele operatorilor de platforme reiese că lucrează mult mai mult. De asemenea, peste 56.000 de conducători auto care lucrau pe cele trei platforme, nu figurau ca salariați la nivelul anului trecut.
ANAF a pregătit un contract de 2 milioane de lei pentru o cercetare sociologică amplă care să ajute Fiscul să își îmbunătățească relația cu contribuabilii, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Suma este una foarte mare, iar demersul în sine ridică semne de întrebare, având în vedere că cele mai grave probleme din relația ANAF cu contribuabilii sunt cunoscute.
Programul Fidelis, prin intermediul căruia Ministerul Finanțelor se împrumută de la populație prin vânzarea de titluri cotate la bursă, va oferi pentru prima dată persoanelor care donează sânge două oportunități de investiții în lei, titlurile cu maturitate de 1 an, disponibile și la precedentele emisiuni, precum și titluri pe perioadă de trei ani, potrivit informațiilor Profit.ro. Donatorii de sânge primesc dobânzi mai ridicate comparativ cu titlurile obișnuite.