Băncile mari au continuat să strângă cotă de piață anul trecut iar fuziunile în derulare în acest an vor strânge și mai mult clasamentul. Banca Transilvania rămâne lider incontestabil și se îndreaptă spre un sfert din piață, BCR crește pentru prima oară, CEC își majorează accelerat activele, în timp ce Raiffeisen Bank urcă peste ING, relevă analiza Profit.ro.
Coaliția de guvernare discută să introducă o impozitare foarte ridicată, cu 29%, a profitului impozabil al băncilor, cu mult peste nivelul actual al impozitului, de 16%, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
Banca Națională a României a încheiat anul trecut cu un profit net de 3,84 miliarde de lei, în creștere cu 58% față de anul precedent.
Taxarea afacerilor din România ar ajunge la unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune, similar Poloniei, dacă noile propuneri de majorări de impozite vor deveni realitate. România ar urca cinci poziții în topul european și s-ar apropia foarte rapid de media UE, arată calculele Profit.ro. Spectaculoasă ar fi și creșterea impozitării firmelor în doar trei ani de guvernări PSD-PNL, pe fondul majorării impozitului pe dividende.
Ministerul Finanțelor a împrumutat 2,2 miliarde de lei, prin două emisiuni de obligațiuni, de aproape trei ori peste valoare din prospect. Costurile au crescut pe scadența mai scurtă.